W dniu liturgicznego wspomnienia św. Franciszka z Asyżu przypadającego 4 października, pod hasłem „Dowody miłości do wody” obchodziliśmy III Niedzielę św. Franciszka. Eco-eventy, które równolegle odbyły się w 12 miejscach w Polsce promowały papieską encyklikę Laudato Si, jednocześnie pokazując, jak żyć zgodnie z jej zasadami, dbając i chroniąc przy tym szeroko rozumiane środowisko.

Centralnym punktem tego dnia była uroczysta Eucharystia celebrowana pod przewdnictwem ks. bpa Jana Tyrawę Ordynariusza Diecezji Bydgoskiej w prafii pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Żołędowie. Dalszy program obchodów „Niedzieli św. Franciszka” był realizowany w parku Nadleśnictwa Żołędowo, gdzie odwiedzający mogli wysłuchać prelekcji na temat zdrowej żywności, zanieczyszczenia wody oraz recyklingu, skosztować ekologicznych produktów, wyciskając m.in. sok przy pomocy energii z roweru czy własnoręcznie posadzić roślinkę.

Wydarzenie wypisywało się w ekologiczny projekt Caritas Polska i Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, odpowiadający na wyzwania encykliki Papieża Franciszka „Laudato Si”. W projekcie uczestniczy 12 Diecezjalnych Caritas, w tym Caritas Diecezji Bydgoskiej. Przedsięwzięcie ma za zadanie ożywić społeczność lokalną w podejmowaniu wyzwań jakie niesie ekologia integralna.

Caritas Diecezji Bydgoskiej szczególne podziękowania kieruje partnerom wydarzenia: Grupie Producentów Owców i Warzyw AGROS oraz Nadleśnictwu Żołędowo.

Zdjęcia: Wiesław Kajdasz