„Koperta życia Caritas” to nowa akcja Caritas i Fundacji Biedronki, skierowana do osób starszych, samotnych, przewlekle chorych i niepełnosprawnych, a pośrednio także do ich opiekunów i ratowników medycznych, wzywanych w sytuacji zagrożenia życia czy zdrowia domownika seniora. Pomoże medykom i zwiększy poczucie bezpieczeństwa seniorów. Podczas interwencji pogotowia kontakt z pacjentem może bowiem być utrudniony, a dzięki „Kopercie życia Caritas” załoga karetki będzie miała wgląd w przygotowane wcześniej, sprawdzone informacje, które mogą być potrzebne podczas udzielania pomocy choremu.

“Koperta życia Caritas” to przede wszystkim karta, na której zapisane są podstawowe i aktualne informacje dotyczące domownika – seniora: dane osobowe, pesel, grupa krwi, przebyte choroby, uczulenia, przyjmowane leki, kontakt do bliskiej osoby którą należy powiadomić w nagłych sytuacjach.

“Koperta życia Caritas” umieszczana jest w lodówce (w wewnętrznych drzwiach) – miejscu łatwo dostępnym dla ratowników i obecnym w każdym domu.

“Koperty życia Caritas” będą przekazywane seniorom przez wolontariuszy Caritas uczestniczących w programie „Na codzienne zakupy”. W razie potrzeby członkowie rodzin lub wolontariusze Caritas mogą pomóc seniorom wypełnić potrzebne w kopercie dane o zdrowiu i lekach.

Poza kartą zawierającą podstawowe informacje o domowniku w pakiecie „Koperty życia Caritas” znajdują się też: foliowe zabezpieczenie karty, naklejka na lodówkę informująca, że tu znajduje się „Koperta życia Caritas” oraz wizytówka do portfela z podstawowymi informacjami na wypadek, gdyby służby medyczne trzeba wzywać na ulicy poza miejscem zamieszkania seniora.

Koperty życia Caritas” są przekazywane seniorom przez wolontariuszy Caritas diecezjalnych. W razie potrzeby członkowie rodzin lub wolontariusze Caritas mogą pomóc seniorom wypełnić kartę wpisując potrzebne dane o zdrowiu i przyjmowanych lekach. „Kopertę życia Caritas” można też pobrać ze strony www.caritas.pl/koperta.