W I niedzielę Adwentu rozpoczęła się 24. edycja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Ta akcja, związana z wigilijną świecą Caritas, wpisała się w polską tradycję przeżywania Adwentu oraz świętowania Wigilii i Bożego Narodzenia.

Fundusze pozyskane z ofiar składanych za wigilijne świece Caritas przeznacza na zorganizowanie zimowego i wakacyjnego wypoczynku dla dzieci z ubogich rodzin, a także na leczenie i rehabilitację najmłodszych chorych i niepełnosprawnych podopiecznych.

W tym roku 10 groszy z każdej rozprowadzonej świecy trafi do potrzebujących dzieci z Ameryki Południowej. Środki zostaną przeznaczone na dożywianie, ośrodki dziecięce i młodzieżowe oraz stypendia dla małych mieszkańców Ameryki Południowej żyjących w favelach i slumsach.

Pamiętaj, że pomagając dziecku – wpływasz na sytuację całej rodziny. Przywracasz jej niejednokrotnie wiarę w drugiego człowieka i w lepszą przyszłość, jeśli nie własną to dzieci, w których rodzice pokładają nadzieję. Przez lata działalności Caritas udało się poprawić kondycję materialną, moralną i duchową setek tysięcy polskich rodzin.

Każda osoba, która chciałaby wesprzeć „Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom” może to zrobić:

·         Zapalając świecę Caritas na wigilijnym stole.

·         Wysyłając SMS o treści SWIECA pod numer 72052 (koszt: 2,46 z VAT).

·         Dokonując wpłaty na konto Caritas Diecezji Bydgoskiej PL 70 1600 1185 0004 0807 2566 7001 z dopiskiem „Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom”.