Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do nich w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej.
Autor: Caritas

Podprogram 2017

Caritas Diecezji Bydgoskiej w czerwcu 2018 roku zakończył realizację Podprogramu 2017 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 268 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 028 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społeczne. Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały między innymi cukier, miód, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynkę wieprzową, szynkę drobiową, kabanosy wieprzowe, fasolę białą, marchewkę z groszkiem oraz herbatniki.

W ramach realizacji Podprogramu 2017:

  • zaangażowanych było 21 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
  • żywność odebrało 8787 osób potrzebujących;
  • wydano osobom potrzebującym 452,95804 tony żywności;
  • wydano osobom potrzebującym  155422 paczek żywnościowych;
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 33 warsztatów dla 825 uczestników.

Działania towarzyszące  realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników działań  samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.

 

Komentarze
Dodaj komentarz
powrót