Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do nich w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej.
Autor: Caritas

Caritas Diecezji Bydgoskiej po raz kolejny przystąpiła do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym - Podprogram 2019, który będzie trwał do lipca 2020 r.

 

Program w swoich założeniach przewiduje wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących w sposób trwały i intensywny poprzez udzielanie im nieodpłatnej pomocy żywnościowej bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych.

 

Pomoc w postaci paczek żywnościowych udzielana jest osobom, które z powodu trudnej sytuacji i niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie odpowiedniego wyżywienia, których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej tj.:

  • 1402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
  • 1056 zł w przypadku osoby w rodzinie.

 

Program jest realizowany, tak, jak dotychczas, poprzez Partnerskie Organizacje Lokalne (OPL), tj. Parafialne Zespoły Caritas, Fundacje oraz Ośrodki Pomocy Społecznej znajdujące się na terenie Diecezji Bydgoskiej.

 

Lista OPL, które przystąpiły do Podprogramu 2019:

 

Województwo Miejscowość Nazwa OPL
Kujawsko-Pomorskie Bydgoszcz

Parafia pw. MB Zwycięskiej

ul. B. Głowackiego 20, tel. 52 342 95 00

Kujawsko-Pomorskie Bydgoszcz

Parafia pw. MB Częstochowskiej

ul. Żmudzka 2, tel. 52 345 20 33

Kujawsko-Pomorskie Bydgoszcz

Parafia pw. Św. Wojciecha

ul. Kanałowa 6, tel. 52 322 34 34

Kujawsko-Pomorskie Bydgoszcz

Parafia pw. Św. Ap. Piotra i Pawła

plac Wolności, tel. 52 328 64 80

Kujawsko-Pomorskie Bydgoszcz

Parafia pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa

pl. Piastowski 5, tel. 52 322 29 02

Kujawsko-Pomorskie Murowaniec

Parafia pw. Św. Rafała Kalinowskiego

ul. Św. R. Kalinowskiego 2, tel. 52 381 42 18

Kujawsko-Pomorskie Szubin

Parafia pw. Św. Andrzeja Boboli

ul. Ogrodowa 1a, tel. 52 384 25 00

Kujawsko-Pomorskie Szubin

Parafia pw. Św. Marcina Biskupa

Pl. Kościelny 3, tel. 52 384 20 02

Kujawsko-Pomorskie Sitno

Parafia pw. Św. Józefa

Sitno 34, 89-413 Sitno, tel. 52 389 92 85

Kujawsko-Pomorskie Władysławowo

Parafia pw. Przemienienia Pańskiego

Władysławowo, tel. 52 384 58 46

Kujawsko-Pomorskie Białe Błota

Parafia pw. Chrystusa Dobrego Pasterza

ul. Czerska 40, tel. 52 381 40 22 

Kujawsko-Pomorskie Maksymilianowo

Parafia pw. Św. Maksymiliana Kolbe

ul. Kościelna 1,

Kujawsko-Pomorskie Słupy

Parafia pw. Św. Wita

Słupy, tel. 52 384 78 68

Wielkopolskie Złotów

Parafia pw. Św. Rocha

ul. Pasterska 2, tel. 67 263 40 93

Kujawsko-Pomorskie Bydgoszcz

Fundacja Wielka Rodzina

Ul.Łowicka 68, tel. 600 096 901

Kujawsko-Pomorskie Drzycim

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Drzycimiu

ul. Podgórna 10, tel. 52 33 17 042

Kujawsko-Pomorskie Osie

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Osiu

ul. Dworcowa 6, tel. 52 32 09 732

Kujawsko-Pomorskie Świecie

Ośrodek Pomocy Społecznej w Świeciu

ul. Gen. J. Hallera 11, tel. 52 519 05 40

Kujawsko-Pomorskie Więcbork

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Więcborku

ul. Mickiewicza 22A, tel. 52 389 53 50

 

Podczas trwania Programu, osoby najbardziej potrzebujące, chcące otrzymać pomoc, powinny zgłosić się do właściwego dla miejsca zamieszkania ośrodka pomocy społecznej, który wydaje skierowania do otrzymania paczek żywnościowych. Z tym skierowaniem należy zgłosić się do jednego ze wskazanych w tabeli punktów OPL, gdzie poinformują o terminie odbioru paczek.
 

Co można otrzymać?

Na jedną osobę w ciągu roku przypada następująca ilość artykułów spożywczych:

  • Gołąbki w sosie pomidorowym (1,7kg - 2 opak.)
  • Sok jabłkowy (4l - opak.)
  • Olej rzepakowy (4l - opak.)
  • Cukier biały (4kg - 4 opak.)
  • Filet z makreli w oleju (1,53kg - 9 opak.)
  • Pasztet wieprzowy (0,48kg - 3 opak.)
  • Szynka drobiowa (2,7kg - 9 opak.)
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający (2kg - 5 opak.)
  • Mleko UHT (7l - 7 opak.)
  • Herbatniki maślane (0,8kg - 4 opak.)
  • Kasza gryczana (1,5kg - 3 opak.)
  • Ryż biały (3kg - opak.)
  • Makaron kukurydziany bezglutenowy (1kg - 2 opak.)
  • Makaron jajeczny (4,5kg - 9 opak.)
  • Powidła śliwkowe (1,8kg - 6 opak.)
  • Buraczki wiórki (1,05kg - 3 opak.)
  • Koncentrat pomidorowy (1,12kg - 7 opak.)
  • Fasola biała (3,2kg - 8 opak.)
  • Groszek z marchewką (3,2kg - 8 opak.)

 

Skargi dotyczące sposobu realizacji dystrybucji w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa można składać do: 
- Caritas Polska, ul. Okopowa 55, 01-043 Warszawa,
- Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, ul. Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa.

Koordynator POPŻ w Caritas Diecezji Bydgoskiej: Paweł Dziewiątkowski, tel. 724 560 014

 

 

DZIAŁANIA W RAMACH ŚRODKÓW TOWARZYSZĄCYCH

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Podprogram 2019

 

Każdy odbiorca pomocy żywnościowej w trakcie trwania Programu może skorzystać z tzw. działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Mają one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te mogą być realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Działania te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.

 

Warsztaty dla odbiorców żywności w ramach PO PŻ mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

 

Rodzaje warsztatów:

  1. warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  2. warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
  3. programy edukacyjne mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  4. warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych),
  5. inne działania o charakterze indywidualnym lub zbiorowym, mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących.

 

Plakat_dystrybucja_a2_2019_DRUK-1.png

Komentarze
Dodaj komentarz
powrót