Podprogram 2019

Caritas Diecezji Bydgoskiej we wrześniu 2020 roku zakończyła realizację Podprogramu 2019 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i  1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe , mleczne, m  ięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:

1) groszek z marchewką,

2) fasolę białą,

3) koncentrat pomidorowy,

4) buraczki wiórki,

5) powidła śliwkowe,

6) makaron jajeczny,

7) makaron kukurydziany bezglutenowy,

8) ryż biały,

9) kaszę gryczaną,

10) herbatniki maślane,

11) mleko UHT,

12) ser podpuszczkowy dojrzewający,

13) szynkę drobiową,

14) pasztet wieprzowy,

15) kabanosy wieprzowe,

16) filet z makreli w oleju,

17) cukier biały,

18) olej rzepakowy,

19) gołąbki w sosie pomidorowym.

W ramach realizacji Podprogramu 2019:

• zaangażowanych było 23 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
  • żywność odebrało 8343 osób potrzebujących;
  • wydano osobom potrzebującym 423 tony żywności;
  • wydano osobom potrzebującym  42 431 paczek żywnościowych;
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 43 warsztaty dla  558 uczestników/czek.

Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego i zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.

Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. W związku z wybuchem epidemii COVID-19 prowadzono warsztaty o tematyce bezpieczeństwa i higieny w okresie pandemii koronawirusa.