Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do nich w Twojej przeglądarce.
Dowiedz się więcej.
Caritas Diecezji Bydgoskiej w grudniu 2021r rozpoczęła realizację Podprogramu 2021 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, a zakończy w październiku 2022r
Pomoc żywnościową otrzymać mogą osoby oraz rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 707,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 320,00 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymają artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze między innymi:
groszek z marchewką ( 8 szt/os)
koncentrat pomidorowy ( 7 szt/os)
powidła śliwkowe (5 szt/os)
makaron jajeczny świderki ( 9 szt/os)
kasza jęczmienną ( 2 szt/os)
mleko UHT ( 5 szt/os)
szynka drobiowa ( 6 szt/os)
szynka wieprzową mieloną ( 4 szt/os)
filet z makreli w oleju ( 5 szt/os)
cukier biały ( 4 szt/os)
olej rzepakowy ( 4 szt/os)
Zestaw produktów w Podprogramie 2021 obejmuje artykuły w ilości ok. 28,17 kg.
W przypadku, gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej przekracza limit wynikający z podziału alokacji określonych w wytycznych, wówczas dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby nie więcej niż do 80 % jego całkowitej ilości ( t.j. do ok. 22,50 kg).
W ramach realizacji Podprogramu 2021:
zaangażowanych jest 23 Organizacje Partnerskie Lokalne
żywność odbierze 10 000 osób potrzebujących
przeprowadzone zostaną w ramach działań ze środków towarzyszących warsztaty dla uczestników podprogramu.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadzą do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego, zdrowego żywienia, sposobu niemarnowania żywności lub zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.
Realizowane są w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych lub zdalnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki, edukacji oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym a także zapobieganiem marnowaniu żywności. W związku z epidemią COVID-19 prowadzone są warsztaty o tematyce : Jak przeciwdziałać COVID-19.
W związku z wejściem w życie ustawy z 12 marca 2022r o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz.U. Z 2022r., poz.583) mogą być oni kwalifikowani do pomocy żywnościowej w ramach PO PŻ na zasadach przewidzianych dla odbiorców końcowych PO PŻ zgodnie z treścią Wytycznych Instytucji Zarządzającej dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2021, t.j.
- przez właściwy miejscowo ośrodek pomocy społecznej