Jednym z największych problemów osób bezdomnych jest utrzymanie higieny osobistej. Wielokrotnie spotkaliśmy się zapewne z tymi ludźmi w różnych sytuacjach: na ulicach, dworcach, w tramwajach, autobusach i czuliśmy niewybredny zapach. Musimy zrozumieć, że w naszym mieście nie jest łatwo dla osób bez swojego lokum umyć się gdziekolwiek, przebrać, dostać świeżą bieliznę.
Postanowiliśmy więc jako Caritas Diecezji Bydgoskiej umożliwić wszystkim osobom bezdomnym skorzystania w godnym miejscu na ul. Drukarskiej z możliwości zadbania o swoją higienę. Z łaźni można korzystać  3 dni w tygodniu, czyli w poniedziałek, środę, piątek w godzinach od 9.00 do 11.00.

Do prowadzenia tej łaźni potrzebne są spore koszty, gdyż trzeba zakupić nowy piec, stale nabywać środki higieniczne, medyczne, dezynfekujące, a także bieliznę osobistą.

Mamy nadzieję że znajdą się ludzie, którzy czują podobnie jak my i będą wspierać nasze działanie na rzecz osób bezdomnych.

Cel zbiórki: zakup pieca, środków higienicznych, środków  medycznych, środków dezynfekujących, bielizny osobistej  z przeznaczeniem dla bezdomnych korzystających z łaźni Caritas Diecezji Bydgoskiej

Darowizny rzeczowe można przynosić do siedziby Caritas przy ul. Cienistej 2 w Bydgoszczy w godz. 8:00-15:00

Darowizny finansowe można wpłacać na konto naszej Caritas 70 1600 1185 0004 0807 2566 7001 z dopiskiem "Łaźnia dla bezdomnych" lub Jałmużna Wielkopostna - bezdomni.

W imieniu potrzebujących dziękujemy!

Pan 3-1.jpg

O łaźni w radiu PiK