W ostatni weekend marca, tj. w  dniach 29 i 30 marca w godzinach 12:00 – 20:00 w piątek oraz w sobotę w godzinach 10:00 – 20:00 lub do zamknięcia sklepu, Caritas Diecezji Bydgoskiej włączy się w szesnastą zbiórkę żywności pod hasłem „Tak, POMAGAM!”.

Podczas wielkanocnej zbiórki w supermarketach, sieciach handlowych i sklepach osiedlowych na terenie Diecezji Bydgoskiej wolontariusze z Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, z których najuboższe rodziny i placówki Caritas przygotują świąteczne posiłki. Wielkanocna zbiórka „Tak, Pomagam!” przeprowadzona będzie m.in. w sklepach sieci Biedronka, Lidl, Kaufland, Polomarket, Mila i wielu innych.

Osoby potrzebujące można również wesprzeć wysyłając w trakcie zbiórki TAK, Pomagam! SMS pod charytatywny numer 72052 z hasłem PACZKA (koszt to 2,46 z VAT).