Dziś, 8 marca, w Diecezjalnym Domu Rekolekcyjnym prowadzonym przez Caritas Diecezji Bydgoskiej rozpoczyna się pierwsza tura rekolekcji dla Nadzwyczajnych Szafarzy Komunii Świętej. Blisko 70 mężczyzn spędzi trzy dni na wspólnej modlitwie oraz formacji, które mają umacniać szafarzy w gorliwym pełnieniu tej szczególnej służby.

Decyzją Konferencji Episkopatu Polski z dnia 19 listopada 2018 roku, dzisiejszy dzień, tj. pierwszy piątek Wielkiego Postu, został ustanowiony dniem modlitwy wynagradzającej oraz postu i pokuty za grzechy wykorzystania seksualnego małoletnich.

Jedną z form takiej modlitwy jest Droga Krzyżowa. Nabożeństwa Drogi Krzyżowej podjęte w tej szczególnej intencji modlitewnej zostaną dziś odprawione:

- w Diecezjalnym Domu Rekolekcyjnym w trakcie trwajacych rekolekcji dla Nadzwyczajnych Szafarzy Komunii Świętej,

- w Domu Księży Emerytów im. Św. Jana Pawła II.

Drogę Krzyżową w tej intencji odprawi  dzisiaj również Wicedyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej ks. Maciej Kulczyński w trakcie rekolekcji w parafii pw. Św. Jana Apostoła i Ewangelisty w bydgskim Fordonie.

Więcej informacji o tej modlitewnej inicjatywie można znaleźć na stronie Centrum Ochrony Dziecka https://cod.ignatianum.edu.pl/