Caritas Diecezji Bydgoskiej od 01.04.2017 r. realizowała kampanie społeczną „Kilometry Caritas”.

Przez 3 miesiące, razem z innymi Caritas diecezjalnymi pozyskiwaliśmy pieniądze poprzez: zbiórki w szkołach, parafiach, stronę internetową, festyny itp. Kampanii towarzyszyła próba pobicia rekordu Guinessa. Konkurencją było układanie ciągu monet o jednym nominale – stąd Kilometry Caritas. Monety o nominale 1 zł przykleja się na taśmę klejącą, tworząc metrowe odcinki.

Była to jednak przede wszystkim kampania  charytatywna, w której najważniejszy jest potrzebujący człowiek.

Caritas Diecezji Bydgoskiej pozyskane w kampanii środki przeznaczyła na:

1. Dzieła pomocowe dla osób chorych, niepełnosprawnych i bezdomnych.

2. Wsparcie projektu Hospicjum Olszewka.

W „Kilometry Caritas” włączyło się kilkanaście Szkolnych Kół Caritas oraz 11 parafii z Diecezji Bydgoskiej, a także Pielgrzymi do Górki Klasztornej grupy „Srebrnej”,  Radni Rady Miejskiej w Nakle nad Notecią, Radni Powiatu Nakielskiego, Pracownicy Powiatowego Urzędu Pracy w Nakle n. Not., Pracownicy „Zelan” Sp. z o.o. w Nakle n. Notecią, uczestnicy rajdu rowerowego Rycerzy Columba, Przedszkole Dobrego Pasterza w Żołędowie oraz indywidualni darczyńcy.

Wspólnie udało się nam uzbierać kwotę 25 043,68 zł, co daje ponad 569 metrów. Z kwoty tej 3 000,00 zł stanowi opłatę za udział w kampanii społecznej; kwota 20 575,76 pozostaje na subkoncie z przeznaczeniem na Hospicjum Olszewka. Pozostała kwota: 1 467,92 zł została przeznaczona na dzieła pomocowe dla osób chorych, niepełnosprawnych i bezdomnych (leki, środki czystości, bielizna, obuwie).

Wyróżnienie zdobyło SKC ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Nakle n. Notecią, które uzbierało kwotę 3 667,31 zł – w nagrodę 30 os. ze Szkolnego Koła spędzi weekend w Domu Rekolekcyjnym w Bydgoszczy.

Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i udział w „Kilometrach Caritas”.