W dzisiejszą niedzielę obchodzony jest ustanowiony przez papieża Franciszka w 2016 r. Światowy Dzień Ubogich. Z tej okazji pracownicy oraz wolontariusze Caritas zgromadzili się wraz z osobami bezdomnymi i ubogimi na wspólnej Eucharystii, która miała miejsce w kościele pw. Wniebowzięcia NMP przy ul. Gdańskiej 2 w Bydgoszczy. Po Mszy św. Dyrektor bydgoskiej Caritas ks. Prałat Wojciech Przybyła zaprosił wszystkich do Centrum Pomocy „Betlejem” na specjalnie przygotowany z tej okazji obiad.

Wśród wolontariuszy, którzy tego dnia posługiwali osobom zgromadzonym na wspólnym posiłku był również Bartek, który na co dzień mieszka w Anglii. Bartek przyjechał do Bydgoszczy spędzić urlop, postanowił jednak włączyć się w obchody Dnia Ubogich właśnie w Caritas Diecezji Bydgoskiej. Oprócz udzielonej pomocy, Bartek opowiedział przybyłym osobom o swoim nawróceniu oraz o tym, jak wraz z grupką znajomych co sobotę karmią bezdomnych na ulicach Liverpool.

W tym specjalnym dniu, w którym szczególnie pochylamy się nad potrzebami osób ubogich, wspólnemu posiłkowi towarzyszyło również wiele rozmów. Tematem jednej z nich była pomoc dla Krystiana, który z zawodu jest kucharzem, ale aktualnie znajduje się w kryzysie bezdomności oraz pozostaje bez pracy. Udało się znaleźć sposób, aby pomóc temu młodemu chłopakowi. Krystian będzie pomagał w jednej z kuchni prowadzonych przez Caritas.

Spotkanie zakończyło się wspólną modlitwą w intencji wszystkich obecnych oraz dzieł pomocy Caritas, a także za zmarłych pracowników, wolontariuszy i podopiecznych Caritas Diecezji Bydgoskiej.

Przypominamy, że Caritas Diecezji Bydgoskiej prowadzi łaźnię dla osób bezdomnych przy ul. Drukarskiej, z której skorzystać można w poniedziałki, środy i piątki w godz. 8.00-10.45. Ponadto każda osoba potrzebująca może zgłosić się do sekretariatu Caritas, gdzie w miarę możliwości zostanie udzielona jej pomoc.