„Oto biedak zawołał, a Pan go wysłuchał” (Ps 34) – to hasło tegorocznego 2. Światowego Dnia Ubogich ustanowionego z inicjatywy papieża Franciszka. Obchody tego dnia w naszej diecezjalnej Caritas to trzy niezależne wydarzenia. Dwa z nich są już za nami: Pielgrzymka osób bezdomnych na Jasną Górę, która odbyła się 10 listopada br. oraz Msza św. i kolacja dla osób bezdomnych w Centrum Pomocy "Betlejem", podczas której każda osoba bezdomna, oprócz ciepłego posiłku, otrzymała także różaniec z Ziemi Świętej.

Światowy Dzień Ubogich w Caritas Diecezji Bydgoskiej trwa jednak nadal. 18 listopada rozpoczęliśmy tegoroczną edycję akcji "Tytka charytatywna" czyli "Torba pełna dobra". Polega ona na wypełnieniu papierowej torby produktami, które jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia trafią do osób najbardziej potrzebujących. Torbę wypełnić może każdy. Najbardziej oczekiwane produkty to artykuły spożywcze o długim okresie przydatności (takie jak cukier, kawa, herbata, ryż, kasza, olej, słodycze, bakalie, konserwy) oraz chemia gospodarcza (środki czystości, do prania itp.). Tytki charytatywne można pobrać ze swojej parafii lub w siedzibie Caritas. Wypełnione torby można oddać w siedzibie Caritas przy ul. Cienistej 2 w Bydgoszczy od poniedziałku do piątku w g. 8.00-15.00.

Zachęcamy do obejrzenia spotu promującego akcję: