We wtorek, 10 września przy ul. Łowickiej 68 nastąpiło uroczyste otwarcie drugiego w Bydgoszczy "Okna Życia". Uroczystego poświęcenia dokonał ks. bp Wiesław Szlachetka, Przewodniczący Komisji Charytatywnej KEP. W uroczystości uczestniczyli także ks. bp Jan Tyrawa, ordynariusz Diecezji Bydgoskiej, ks. Marcin Iżycki - Dyrektor Caritas Polska, ks. Prałat Wojciech Przybyła - Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej, ks. Janusz Tusk - proboszcz parafii pw. Św. Stanisława oraz przyjaciele i sympatycy Fundacji Wielka Rodzina oraz Caritas Diecezji Bydgoskiej.

Okno to bezpieczne miejsce, w którym matka może pozostawić anonimowo swoje nowo narodzone dziecko. Okno otwiera się od zewnątrz, jest w nim zamontowane ogrzewanie i wentylacja. Dwie minuty po otwarciu włącza się alarm, który wzywa opiekujące się oknem osoby. Potem niezwłocznie uruchamiane są procedury medyczno-administracyjne, to znaczy powiadomione zostają pogotowie ratunkowe i sąd rodzinny.

Kolejne "Okno Życia" jest wspólnym dziełem Caritas Diecezji Bydgoskiej i Fundacji Wielka Rodzina. To własnie w jej siedzibie znajduje się miejsce, w którym anonimowo można pozostawić niemowlę.

Przypomnijmy, że pierwsze tego typu okno w Bydgoszczy zostało otwarte 8 września 2009 r. Okno prowadzone jest przez Caritas Diecezji Bydgoskiej znajduje się na ul. Gdańskiej 56 przy klasztorze Mniszek Klarysek od Wieczystej Adoracji.