Dziś, 12 kwietnia br. w siedzibie Caritas Diecezji Bydgoskiej przy ul. Grodzkiej 22 rozdawane były paczki świąteczne. W tym roku przygowanych zostało blisko 200 paczek z produktami spożywczymi oraz 60 paczek ze słodyczami dla najmłodszych. Wydawanie żywności rozpoczęło się o godz. 9:00, ale kolejka potrzebujących ustawiła się dużo wcześniej.

Mąka, olej, cukier, herbata, przyprawy to tylko część produktów, która znalazły się w świątecznych paczkach. A to wszystko dzięki żywności, którą udało się zebrać podczas XVI zbiórki żywności pod hasłem „Tak, Pomagam!”. Wolontariusze zebrali ponad trzy i pół tony żywności o długim terminie przydatności do spożycia. Dzięki ofiarności mieszkańców Diecezji Bydgoskiej udało się przygotować indywidualnie paczki dopasowane do potrzeb ubiegających się o taką pomoc osób. Prócz bezdomnych, chorych i bezrobotnych były to też osoby starsze i samotne.

Przy okazji rozdawania paczek, zaprezentowana została "magiczna tuba". Osoby odbierające paczki mogły na własne oczy przekonać się, jak zmienia się widocznośc osoby, która nosi odblaski. Każda osoba otrzymała również odblask do naklejenia na kurtkę.