We wtorek 18 grudnia br. w Hali Sportowo-Widowiskowej „Łuczniczka” w Bydgoszczy odbyła się jubileuszowa, X edycja akcji edukacyjno-charytatywnej pn. „Bezpieczeństwo ze Świętym Mikołajem”, współorganizowana przez Caritas Diecezji Bydgoskiej i Komendę Wojewódzką Policji w Bydgoszczy z udziałem partnerów: Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw „Cuiavia”, Grupa producentów Agros Sp. z o. o., Pałac Młodzieży w Bydgoszczy, Grupa nieformalna Sławek i Przyjaciele oraz Fundacja Wielka Rodzina. Patronat honorowy nad przedsięwzięciem objęli Wojewoda Kujawsko-Pomorski Mikołaj Bogdanowicz, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki, Prezydent Miasta Bydgoszczy Rafał Bruski oraz Kujawsko-Pomorski Kurator Oświaty Marek Gralik. Impreza gromadziła blisko 3 tysiące dzieci z terenów województwa kujawsko-pomorskiego oraz Diecezji Bydgoskiej.

Pośród zaproszonych gości w wydarzeniu wzięli udział m.in..: Jego Ekscelencja Ordynariusz Diecezji Bydgoskiej Ksiądz Biskup Jan Tyrawa, Kapelan Kujawsko-Pomorskiej Policji ks. Stanisław Kotowski, Komendant Miejski Policji w Bydgoszczy insp. Sławomir Kosiński, Kierownik Oddziału Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia WSSE w Bydgoszczy Agnieszka Noculak, Przewodniczący Niezależnego Samorządnego Związeku Policjantów woj. kuj.-pom. podinsp. Piotr Kujawa, Dyrektor Wydziału Zarządzania Kryzysowego Urzędu Miasta Bydgoszczy Adam Dudziak, Dyrektor Hali Widowiskowo-Sportowej „Łuczniczka” Piotr Drażdżewski, Prezes Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw Cuiavia Michał Groblewski, Dyrektor Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw Cuiavia Wojciech Muszyński, Prezesa Grupy producentów Agros Sp. z o. o. Adam Różycki, były Komendant Główny Policji gen. w stanie spoczynku Krzysztof Gajewski, były Komendant Wojewódzkiego Policji w Bydgoszczy gen. w stanie spoczynku Krzysztof Zgłobicki. W wydarzeniu uczestniczyli także Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej ks. prałat Wojciech Przybyła oraz Pierwszy Zastępca Komendanta Wojewódzkiego Policji w Bydgoszczy insp. Mirosław Elszkowski.

Ideą przedsięwzięcia była aktywizacja dzieci oraz zapewnienie im niecodziennej rozrywki i zabawy, połączonych z edukacją na temat bezpieczeństwa i pozytywnych form spędzania czasu wolnego. Ufamy, że tego dnia dzieciaki nie tylko świetnie się bawiły, ale także dowiedziały się, jak ustrzec się przed niebezpieczeństwami dnia codziennego. Imprezę poprowadzili funkcjonariusze Komendy Wojewódzkiej Policji w Bydgoszczy.

Organizatorzy zapewnili ciekawy program artystyczny, na który złożyły się pokazy oraz przedstawienia profilaktyczne przygotowane przez kujawsko-pomorskich policjantów, w których omówiono zagrożenia związane z korzystaniem z Internetu, kontaktem z osobami obcymi, bezpieczeństwa na drodze oraz przemocy rówieśniczej i dyskryminacji. Imprezę uświetniły także występy artystyczne znanych z turniejów w kraju i za granicą tancerzy grupy „The Crew” z Nakła nad Notecią pod opieką Pana Fabiana Tofila oraz tancerzy z Freedom Dance Studio – Paweł Paczyński.

Podczas tego wydarzenia zainaugurowana została akcja Caritas pod hasłem "Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom". W trakcie imprezy wręczono również nagrody w konkursie na hasło promujące zdrowy styl życia ogłoszonym przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Bydgoszczy oraz Komendę Wojewódzką Policji w Bydgoszczy.

Podczas imprezy każde dziecko otrzymało paczkę przygotowaną przez Caritas Diecezji Bydgoskiej, w której znalazły się słodycze oraz drobne upominki. W trakcie akcji rozdano dzieciom także blisko 3 tysiące odblasków ufundowanych przez Zarząd NSZZ Policjantów województwa kujawsko-pomorskiego.

Składamy serdeczne podziękowania tym wszystkim, którzy wsparli naszą akcję: Nadleśnictwo Żołędowo, Ciupak Transport Waldemar Ciupak, Colian Sp. z o.o., Pentel, Fabryka Wyrobów Cukierniczych „Jago”, „Stroje Balowe” Wypożyczalnia strojów dla dzieci i młodzieży.

Patronat medialny nad imprezą sprawowały TVP Bydgoszcz oraz Radio PiK.

Realizacja filmu: Komeda Wojewódzka Policji w Bydgoszczy