W poniedziałek, 9 grudnia br. w Hali Sportowo-Widowiskowej „Łuczniczka” w Bydgoszczy odbyła się XI edycja imprezy edukacyjno-charytatywnej pn. „Bezpieczeństwo ze Świętym Mikołajem”, współorganizowana przez Caritas Diecezji Bydgoskiej i Komendę Wojewódzką Policji w Bydgoszczy.

Ideą przedsięwzięcia jest aktywizacja dzieci oraz zapewnienie im niecodziennej rozrywki i zabawy, połączonych z edukacją na temat bezpieczeństwa i pozytywnych form spędzania czasu wolnego. Podczas spotkania zainaugurowano także Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. W ramach 26. edycji akcji Caritas Polska przygotowała około dwóch milionów świec, które – jak co roku – zagoszczą na wigilijnych stołach.

Imprezę poprowadzili funkcjonariusze Komendy Wojewódzkiej Policji w Bydgoszczy. Partnerami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw „Cuiavia”, Grupa producentów Agros Sp. z o. o., Pałac Młodzieży w Bydgoszczy, Grupa nieformalna Sławek i Przyjaciele oraz Fundacja Wielka Rodzina.

Pośród zaproszonych gości w wydarzeniu wzięli udział m.in..: Jego Ekscelencja Ordynariusz Diecezji Bydgoskiej Ksiądz Biskup Jan Tyrawa, Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej Ks. Prałat Wojciech Przybyła, Kapelan Kujawsko-Pomorskiej Policji Ks. Prałat Stanisław Kotowski, Wicewojewoda Kujawsko-Pomorski P. Józef Ramlau, Kujawsko-Pomorski Kurator Oświaty P. Marek Gralik, Komendant Wojewódzki Policji w Bydgoszczy insp. Paweł Spychała,  p.o. Zastępcy Komendanta Miejskiego Policji w Bydgoszczy mł. insp. Mariusz Sobiecki, Dyrektor Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw Cuiavia P. Wojciech Muszyński, Prezesa Grupy producentów Agros Sp. z o. o.  P. Adam Różycki.

Organizatorzy zapewnili ciekawy program artystyczny, na który złożyły się pokazy oraz przedstawienia profilaktyczne przygotowane przez kujawsko-pomorskich policjantów, w których omówiono zagrożenia związane z korzystaniem ze smartfonów i hulajnóg elektrycznych. Ponadto poruszono problematykę bezpiecznego korzystania z Internetu w kontaktach z osobami obcymi, a także przemocy rówieśniczej.. Imprezę uświetniły także występy artystyczne znanych z turniejów w kraju i za granicą tancerzy grupy Prototyps z Nakła nad Notecią pod opieką Pana Fabiana Tofila oraz instruktorki zumba fitness i zumba kids P. Emilia Okońska i P. Magda Kubicka. Jedną z tegorocznych atrakcji był również koncert kolęd w wykonaniu młodych wolontariuszy pochodzących z Włoch i Portugalii.

W wydarzeniu uczestniczyło blisko 3 tysiące dzieci z terenów województwa kujawsko-pomorskiego oraz Diecezji Bydgoskiej. Podczas imprezy każde dziecko otrzymało paczkę przygotowaną przez Caritas Diecezji Bydgoskiej, w której znalazły się słodycze oraz drobne upominki. Ufamy, że tego dnia dzieciaki nie tylko świetnie się bawiły, ale także dowiedziały się, jak ustrzec się przed niebezpieczeństwami dnia codziennego.

Patronat honorowy nad przedsięwzięciem objęli Wojewoda Kujawsko-Pomorski Mikołaj Bogdanowicz, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki oraz Kujawsko-Pomorski Kurator Oświaty Marek Gralik.

Składamy serdeczne podziękowania wszystkim, którzy wsparli naszą akcję: Nadleśnictwo Żołędowo, Ciupak Transport Waldemar Ciupak, Leśny Park Kultury i Wypoczynku "Myślęcinek", Pentel Sp. z o.o., Krajowa Spółka Cukrowa S.A.”, „Stroje Balowe” Wypożyczalnia strojów dla dzieci i młodzieży oraz dorosłych, Blinkee.city

logo2.jpg logo_nowe2.png pałacmłodzieży.jpg fwr.jpg y4u-big.png 55edf317f043d_o_large.jpg ciupak.JPG lpkiw_tcm29-1097071.jpg pentel-logo.png indeks.jpg strona4_02.jpg unnamed.png

Film autorstwa KWP w Bydgoszczy